På 7-Eleven möter vi över 60 000 människor – varje dag, under dygnets alla timmar. Vi strävar efter att erbjuda Sveriges bästa kundbemötande och vi vill vara en inkluderande plats där alla känner sig välkomna.

Vi tror på ett samhälle där varje människa får vara sig själv och bli respekterad för den hen är. Att det fortsatt är viktiga frågor att driva visar inte minst genom att dragprofilen Adam Spjuth (@imaa_queen_official) möttes av både hat och hot vid ett av våra samarbeten under förra årets Alltid Öppna-kampanj.

Men vi har inte alla svar. Vi är alltid öppna för att lära oss mer och därför har vi återigen krokat arm med Regnbågsfonden och presenterar nu för andra året i rad Alltid Öppna. En rapport* om begrepp inom HBTQI-rörelsen och bemötande av HBTQI-personer.

Linnéa Borgström, HR- & hållbarhetsdirektör på 7-Eleven

 

 

 

Vilja att göra rätt – men rädsla för att säga fel

I takt med att förståelsen för identitet, kön och sexualitet har fördjupats har begrepp inom HBTQI-rörelsen utvecklats snabbt de senaste åren. För många är det viktigt att uttrycka sig rätt för att visa respekt. Samtidigt upplever många en osäkerhet kring vad som är okej att säga.
 

 

 

 

Förståelse för HBTQI-begrepp

Många har svårt att navigera i olika HBTQ-relaterade begrepp. Två av tre uppger att de inte vet vad uttrycket agender betyder, medan ungefär hälften saknar kunskap om vad en cisperson är. Samtidigt finns det en betydligt högre förståelse för begrepp såsom bisexuell, transperson och drag.
 

 

 

 
Källa: Tack till våra vänner på RFSL som har bistått med förklaringar till dessa begrepp! För en mer omfattande lista, spana in RFSLs begreppsordlista
 

 

Svenskarna om HBTQI-begrepp – vad är okej?

Enligt förra årets rapport ansåg majoriteten att ord som homosexuell, lesbisk och gay är accepterade att använda. Däremot var det betydligt färre som tyckte att uttryck som fikus, fjolla eller fag är okej.
 

 

 

 

Bemötande på arbetsplatsen – mångfald snart ett minne blott?

Under många år har företag gjort satsningar för att öka inkludering och mångfald, både internt och externt. Men på senare tid har flera stora och globala aktörer valt att dra ner eller helt avsluta sina initiativ inom mångfald, jämställdhet och HBTQI-frågor. Frågan är: vad tycker svenskarna om utvecklingen?
 

 

Äldre mer måna om mångdfald

Personer mellan 65-79 år är mest kritiskt inställda (59 procent) till att företag satsar mindre på mångfald och inkludering. Enbart 10 procent av de äldre är positiva till det. Medan 20 procent av personer mellan 18-29 år anser att det är bra att företag överger sina mångfaldssatsningar och arbetar mindre med jämställdhet och HBTQI-frågor.
 

 

 
Förra årets rapport visade att varannan person (51 procent) tycker att det är viktigt att deras arbetsgivare har en mångfalds- och inkluderingspolicy. Endast 33 procent ansåg samtidigt att deras arbetsgivare arbetar aktivt mot diskriminering av HBTQI-personer.
 

 
Läs mer om de initiativ och organisationer som Regnbågsfonden stöttar här.
 

 

Oro över utvecklingenav HBTQI-rättigheter

I flera delar av världen ser vi just nu en oroande utveckling där rättigheter för HBTQI-personer ifrågasätts. Debatter hårdnar, lagar förändras och det som tidigare kändes självklart är plötsligt osäkert igen. Mot den bakgrunden ställde vi frågan: Känner du dig orolig för utvecklingen i världen kopplat till mångfald och HBTQI-frågor?
 

 
Kvinnor (59%) och personer mellan 18-34 år (54%) är mest oroliga över utvecklingen av HBTQI-rättigheter i världen.
 

 
Förra årets rapport visade att 35 procent av svenskarna var oroliga över att HBTQI-personers rättigheter skulle utvecklas negativt. Lika många hade också känt oro över att de själva eller någon i deras omgivning skulle bli utsatt för våld eller trakasserier på grund av sin HBTQI-identitet.